Grill z płytą kamienną.
Ziąb i szaruga za oknem nie pozwala na dłuższy spacer. Gdy ciepło i jasno rozpalamy ognisko, kusi przygodą długi spacer lub ucieczka za krzak, aby obserwować naturę.
Zasiadamy do stołu, a na stole…Pomysł na długie kilkugodzinne biesiadowanie w domu - grill z płytą kamienną.
Składniki.
Potrzebne produkty to dobre jakościowo mięso (chuda wołowina, kawałek wieprzowego schabu, pierś kurczaka - może być mix mięs , marzeniem jest dziczyzna lub jagnięcina), różnorodne warzywa marchewka, pietruszka, pomidor, seler, bakłażan, papryka i inne, grzyby (pieczarka lub boczniak), surowe lub lekko niedogotowane ziemniaki oraz pieczywo i dużo, dużo wina wytrawnego lub półwytrawnego (my preferujemy sofię - jest dobra i tania, bo tania i dobra).
Zasady bezpieczeństwa: ostrożnie z ogniem !!!
- Używaj tylko dobrego paliwa żelowego do podgrzewaczy (nie oleju zapachowego do lampek - ja raz użyłem i całe grillowanie miało zapach wanilii).
- Pod ręką należy mieć duży mokry ręcznik (grill może się nadmiernie rozpalić - mokra szmata go sprawnie ugasi)
- Paliwo do podgrzewacza dodawaj gdy jesteś pewny , że poprzednie się skończyło i wygasło, rób to w miejscu niepalnym (nie na stole i nie pod firanką).
Przygotowanie składników.
Mięso należy przygotować dzień lub kilka godzin wcześniej. Kroimy je w możliwie najcieńsze plasterki (dobrze kroi się mięso lekko zamrożone używając elektrycznej krajalnicy do pieczywa grubość krojenia ustawiona na ok 1-3 mm)
Pokrojone mięso zalać marynatą (piwo albo wytrawne wino z niewielkim dodatkiem octu balsamicznego oraz oliwy), dodać przyprawy i zioła (uwaga! nie solić).
Marynatę uzupełnia cebula (grube plastry) i ząbki czosnku (kroić wzdłuż na pół). W trakcie marynowania kilka razy przemieszać.
Przygotowanie stołu do grillowania.
Pod ramę ruszt grilla kamiennego podkładamy drewnianą deskę co ochroni obrus i powierzchnię stołu. Płytę kamienną grilla godzinę wcześniej należy rozpocząć nagrzewać w piekarniku (ja podgrzewam na płycie kuchni-foto)
Rozstawiamy składniki na stole: wino(czerwone otwieramy godzinę wcześniej), mięsa w zalewie, pokrojone na niewielkie kawałeczki warzywa i grzyby oraz michy z surówkami, grzanki z pieczywa , sól.
Na grill należy nałożyć tłuszcz - oliwę i rozprowadzić po jego powierzchni drewnianą szpatułką (może istnieć potrzeba powtórzenia tej czynności kilkakrotnie w trakcie grillowania).
Biesiadowanie.
Każdy siadający do stołu ma swój talerz, wskazane są dłuższe widelce dla biesiadujących (ja używam tych z zestawu do founde, niektórzy preferują chińskie pałeczki).
Po rozpaleniu podgrzewaczy i ustawieniu gorącej (wyjętej z piekarnika płyty) siadamy do stołu i - smacznego !
Na płytę nakładamy, obracamy i zdejmujemy wszystko co pływa w zalewie mięs, warzywa (piecz na krucho) i grzybki. Płyn z marynaty wylewamy na płytę i też podgrzewamy-robi się z tego doskonały sos.
Z racji niewielkiej powierzchni płyty kamiennej przygotowanie jedzenie odbywa się bardzo, bardzo powoli. Posiłek czterech osób może trwać nawet trzy godziny - na zdrowie!
Pożywienie z płyty grilla nie jest lekkostrawne - wino spożywane w trakcie posiłku ułatwi trawienie.